Nieuws | De Koffie Connectie: Independent Barista


13 / 07

De Koffie Connectie: Independent Barista

door

Over koffie zetten en serveren hoef je deze man niets te leren. Maar wij kunnen wel het nodige van hem opsteken. Als vierde koffieconnectie is Independent Barista, oftewel onze eigen Wilco Admiraal aan de beurt. Wie is Wilco en waar staat hij voor? En wat heeft hij over de Koffie van LiveBuild te zeggen? We gingen bij hem op de koffie om het ‘m te vragen.

 

Hoe drink je je koffie het liefst?

 
‘Vers gezet. Ik zet thuis altijd filterkoffie en als ik ergens koffie drink is dat meestal een espresso of een espresso macchiato, dat vind ik het lekkerst. Ik vraag de barista wel eens wat zijn tip is, want hij heeft vaak het beste oog op de smaak. Heel soms, als ik stiekem een cappuccino op het station haal, proef ik even of er suiker bij moet. Maar als ik weet dat de koffie ergens niet goed is, bestel ik het gewoon niet. Zo’n snob ben ik inmiddels wel, haha!’

 

Wat doe jij eigenlijk?

 
‘Ik ben dus Wilco Admiraal en onderneem sinds zes jaar als Independent Barista. Ik help ondernemers om met koffie hun verhaal te vertellen, onder andere op events. Ik zet koffie in als middel om mensen bij elkaar te brengen. Om te laten zien dat we in deze wereld veel kunnen veranderen als we ons wat bewuster zijn van de achtergrond van de producten die we gebruiken. Koffie is dan in die zin ‘mijn taal’ geworden om dat verhaal mee te vertellen. Ik heb dat altijd op festivals gedaan en op zakelijke evenementen. Vaak in opdracht van anderen, maar ook  heel vaak voor mezelf in een creatieve setting.

 

Ik kwam al vrij vroeg in aanraking met goede koffie. Dat was in Australië in 1998, toen in daar backpackte en toevallig in een goede espressobar terecht kwam als18-jarig broekie. Het duurde vervolgens een paar jaar voordat ik die cultuur ook in Nederland aantrof. In mijn werk heb ik op een gegeven moment koffie gekozen omdat dat een vorm was waarin ik me heel goed kon uiten. Op mijn blog schrijf ik daar ook over.

 

Ik heb na mijn training in 2004 een paar keer meegedaan aan de Barista kampioenschappen en voelde dat er bij de mensen in de koffie scene heel veel energie en pioniersdrang aanwezig was. Ik dacht; als ik dit mag meemaken nu dit in Nederland nog in de kinderschoenen staat, dan wil ik daar gewoon bij zijn. Het idee om mee te kunnen bouwen aan deze community sprak me heel erg aan.’

 

Waarom heb jij voor Koffie van LiveBuild gekozen?

 
‘Eigenlijk heeft Koffie van LiveBuild een beetje voor mij gekozen. Ik kende LiveBuild al jaren en heb ooit wel eens een balletje opgegooid; wat zou het mooi zijn als we in Kameroen een plantage konden opstarten en die koffie hier konden verkopen! Een paar jaar later kreeg ik een berichtje van Joris: ‘Wilco, ik krijg koffie uit Kameroen binnen. Wil je die proeven? Dan moet je eerlijk zeggen wat je ervan vindt, ook als je het niet lekker vindt.’ Ik ging proeven en was blij verrast!

 

Bij LiveBuild komt alles samen wat ik neer wil zetten als ondernemer. Ik heb ook voor grote bedrijven gewerkt, maar door hier meer aandacht aan te besteden wordt ik veel gelukkiger. Ook de ruimte die ik krijg om mezelf te ontwikkelen is gewoon fantastisch! Ik ben nog nooit zo dicht verbonden geweest met de mensen die de koffie maken en schenken. Als ik zie wat LiveBuild hier voor prachtige dingen bereikt, kost het mij veel minder moeite daar energie in te steken dan in een dag e-mails versturen’.

 

Waar krijg je – behalve koffie – energie van?

 
‘Muziek, sowieso! En van mensen, om te zien hoe mensen kiezen ergens voor te gaan, zonder concessies doen. Mensen die eerlijk naar zichzelf en daarmee naar anderen durven te zijn. Het samen bouwen aan iets met een team en proberen iedereens kracht daarin tot uiting te laten komen. Ik vind het heel leuk om te observeren en vanaf de zijlijn toe te kijken en waar nodig mijn ervaring te delen’.

 

Als jouw bedrijf een kopje koffie zou zijn, hoe zou die eruit zien en waarom?

‘Ik denk dat het een koffieproeverij is: een proeverij met een espresso, een cappuccino en een filterkoffie.

 

Ik probeer mensen een beetje uit hun comfortzone te trekken en ik geef ze het liefst net even iets anders dan ze gewend zijn. Ik hoop ze daardoor uit hun normale denkpatroon te trekken. Als iemand aan mij vraagt: ‘wat moet ik drinken?’, geef ik niet de grootste gemeenschappelijke deler maar vraag ik: ‘wat wil jij proeven, wat vind je belangrijk en wat is normaal jouw smaak?’ Op basis daarvan gaan we een koffie maken.

 

We hebben een keer een psychologisch koffieconsult gedaan op festivals en aan de hand van vier totaal random vragen een koffie gemaakt die paste bij bepaalde mensen. Ik hoop dat mensen zo betoverd worden door die mooie smaken, het ambacht, het vak.’

 

Independent Barista Wilco Admiraal

 

 

 

 

 

 


comment