Nieuws | Enthousiaste caretakers in Lobange


22 / 07

Enthousiaste caretakers in Lobange

door

In Lobange heeft in juni een belangrijke training plaatsgevonden: de caretaker training. Deze training is gericht op jonge bewoners van Lobange die alle ins en outs leren over het onderhouden van het watersysteem in hun community. Echte ‘caretakers’ dus, want zonder hen vervalt een stuk van de duurzaamheid van het waterproject.

 

De projectleider Jaba laat weten dat het een succesvolle training was met een hoge opkomst. Vijftien jonge mannen hebben in deze driedaagse training veel geleerd over het inspecteren en repareren van een watersysteem. De technicus die de training gaf, vertelde veel over hoe belangrijk preventie is om schade te voorkomen. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan het schoonhouden van de watertanks of het vervangen van pijpaansluitingen. Voor de caretakers is het daarnaast belangrijk om te leren welke hulpstukken er nodig zijn en hoe je deze kan aansluiten.

 

Training Lob4

 

Training Lob

 

Het lijkt er nu misschien op dat de caretakers alleen in het trainingslokaal hebben gezeten om de theorie te bestuderen, maar niets is minder waar. Tijdens de trainingsdagen zijn er vele tochten gemaakt door de community en het watersysteemgebied, waar de trainer uitleg gaf over de omgeving en onderhoud van watersystemen. Tijdens de uitleg in het veld werd er flink gepend door de jonge deelnemers.

 

Training Lob6

 

Training Lob8

 

Jaba vertelt dat hij erg blij is met het enthousiasme onder de caretakers en hoe waardevol het is dat zij mee helpen bij het beschermen van het watersysteem. “The sustainability of good drinking water depends on how good the catchment area is protected . Therefore, failure to protect the catchment area will lead for example to a low sustainability, high level of spreading diseases and loss of life”, legt Jaba uit. De rol van de onderhoudsmedewerkers is dus cruciaal.

 

Tijdens de evaluatie van de training vertellen de deelnemers dat ze veel hebben geleerd, maar nog belangrijker; dat ze enthousiast zijn geworden. Jaba ziet veel potentie in de jonge jongens van Lobange en is bewonderd door de interactieve en leergierige houding. Iets wat bijdraagt aan het succes van het waterproject!

 

Training Lob7

 

Training Lob5

 


comment