Nieuws | Recordbedrag opgehaald met De Afsluitrace!


28 / 10

Recordbedrag opgehaald met De Afsluitrace!

door

Afgelopen zondag 26 oktober was het weer tijd voor de jaarlijkse Afsluitrace: voor de vierde keer werd deze zinderende race over de Afsluitdijk gehouden. En man, wat zijn we trots! Want er is dit keer een recordbedrag van ruim € 14.505 opgehaald, geld dat allemaal ten goede komt aan onze waterprojecten in Kameroen. Een verslag door Puck van den Hoogen.

 

In de vroege ochtend druppelen de eerste deelnemers het jaarbeursplein op. Ruim 80 fietsers hebben zich aangemeld. Ze hebben allemaal gezonde spanning, maar vooral zin in de wedstrijd. Als de fietsen in de bus zijn geladen en iedereen aanwezig is, is het tijd om richting het noorden te vertrekken. De Afsluitrace is begonnen!

 

Eva Bullens (27) is al jaren actief voor LiveBuild en staat aan de wieg van De Afsluitrace. “Vier jaar geleden kwamen we op het idee om een race te houden en daarmee geld op te halen. Een wedstrijdelement geeft spanning en zorgt ervoor dat mensen fanatiek worden, ook met het ophalen van geld. En als we fietsen voor water is het natuurlijk wel zo leuk en symbolisch om dan ook over water te fietsen. Toen was De Afsluitrace geboren.” Elk jaar is De Afsluitrace weer een feestje en het hoort bij een van de grotere evenementen van LiveBuild. Toch vindt Eva dat het een het persoonlijk karakter heeft. “Bijna iedereen kent iedereen. Er heerst altijd een gemoedelijk sfeertje. Je hebt natuurlijk allerlei soorten deelnemers: fietsers die puur voor de wedstrijd gaan en willen winnen, fietsers die fietsen voor een persoonlijk doel en natuurlijk fietsers die het doen voor het goede doel en zoveel mogelijk geld willen binnen halen. Maar juist deze combinatie van mensen maakt het een top evenement.”

 

Mascottes Afsluitrace 2014

 

Na een ritje vanuit Utrecht en langs Amsterdam, komt uiteindelijk de bus aan op de parkeerplaats aan de voet van de dijk. Iedereen krijgt bij aankomst een lekker warm kopje koffie van The Village. De fietsers maken zich klaar voor de race en de mascottes trekken hun pakken aan. Om twaalf uur staat iedereen klaar bij de start om te gaan vlammen op de Afsluitdijk. Charlotte Grievink, verkleed als ridder, gaat er vandaag voor zorgen dat iedereen de finish haalt. “Ik heb zelf nog nooit meegefietst maar ga wel altijd mee om iedereen aan te moedigen. Iedereen die vandaag mee is, maar niet fietst, heeft een functie. Zo zorgen we er samen voor dat het een heerlijke dag wordt en dat er zoveel mogelijk geld wordt opgehaald. Misschien dat ik volgend jaar maar eens ga meefietsen. Dat wordt nu wel eens tijd, ik ben ook bang dat ik er niet aan ontkom!”

 

De eerste deelnemers komen over de finish. Bram van der Hulst is met 1 uur en 45 minuten de snelste fietser. Hoe later de fietsers binnenkomen, hoe warmer het onthaal voor ze is. Ook de fietsers die al gefinisht zijn staan de andere deelnemers nu op te wachten. Roderik Putker (31) heeft zelf ook meegefietst in een tijd van 2 uur en 20 minuten. “Ik heb ontspannen kunnen fietsen. Het weer was natuurlijk echt een meevaller. Al helemaal in vergelijking met vorig jaar, toen hagelde het. Ik vind het echt heel leuk om mee te doen. Het geld ophalen bij familie en vrienden vind ik dan weer wat minder, maar dat hoort erbij. Ik heb helaas ook geen recordbedrag opgehaald, maar toch weer 150 euro in de pot!”

 

Vedett bij de Afsluitrace 2014

 

Als iedereen binnen is, zorgt vrijwilliger Lisa ervoor dat iedereen een warme kop pompoensoep krijgt. Dan is het tijd voor de prijsuitreiking. Natuurlijk is er een prijs voor de snelste tijd, maar ook de deelnemers met het hoogste bedrag en de laatste tijd krijgen een LiveBuild prijs, een wielrennersshirt of een prent, speciaal ontworpen voor De Afsluitrace door Argibald.

 

Na een lange dag komen alle deelnemers ’s avonds weer aan in Utrecht. Ze sluiten de dag af met een welverdiend biertje op het Ledig erf. Katrui Veldhuijzen (28), die voor het eerst mee fietste, is moe maar voldaan. “Het was vermoeiend en best heftig. Vooral op de terugweg met veel tegenwind, in mijn eentje op die dijk, had ik het zwaar. Maar ik heb steeds in mijn achterhoofd gehouden voor wat en wie ik het doe. Dat heeft me over de finish getrokken. Ik kon mijn sponsoren, die maar liefst 600 euro hebben opgebracht, natuurlijk ook niet teleurstellen.”

 

We willen alle deelnemers en vrijwilligers ontzettend bedanken voor hun inzet en we zijn ontzettend blij met deze mooie prestatie!

 

Afsluitrace 2014

 


comment