Nieuws | Na hevige regenval weer volop aan de bak!


12 / 10

Na hevige regenval weer volop aan de bak!

door

Het ambitieuze dorp Manganjo is lekker aan het bouwen en trainen. Je zag en las al eerder dat de waterkranen er werden aangelegd. De volgende fase is op dit moment in volle gang; het onderling verbinden van de dorpen middels het leggen van leidingen. De hevige regenval was een hindernis,  maar ondanks dat werd er stevig doorgewerkt. Door de regenval is het aanleggen van de leidingen in de afgelopen maanden beperkt tot Big Nganjo.

 

Water Catchment in Manganjo

Water Catchment in Manganjo

 

Naast de bouwactiviteiten zijn er tal van trainingen georganiseerd rondom watermanagement. Uiteindelijk moeten de dorpen het watersysteem zelf kunnen onderhouden en, als nodig, ook kunnen vervangen. Dit betekent dat bewoners een bijdrage leveren om het waterbedrijf te laten functioneren.

 

Training van de watercommissie

Training van de watercommissie

 

Naast schoon drinkwater wordt er ook aandacht geschonken aan hygiëne in het algemeen. De aanpak hiervoor wordt ook wel “Community Led Total Sanitation” (CLTS) genoemd. Mensen in de dorpen worden opgeleid om op hygiënische wijze met water en sanitatie om te gaan.

 

Begin september is begonnen met het aanleggen van pijpleidingen in Nganjo Titi, waarmee de kranen onderling verbonden kunnen worden. De kranen worden vervolgens met andere leidingen verbonden met de andere dorpen. Daarnaast wordt er een natuurplan opgezet om een duurzame watervoorziening na te streven, zodat ook in de toekomst schoon drinkwater gegarandeerd kan worden.

 

Een van de kranen in het Nganjo Titi

Een van de kranen in het Nganjo Titi

 

Het is belangrijk dat alle partijen worden betrokken bij het proces, zodat zij zich ook verantwoordelijk voelen als het systeem eenmaal in gebruik is. Deze aanpak kost tijd, maar is duurzaam op de lange termijn, zodat de community’s lang van het systeem en het water kunnen genieten.