Nieuws | LiveBuild directeur Koen maakt doorstart als vrijwilliger


28 / 09

LiveBuild directeur Koen maakt doorstart als vrijwilliger

door

Het was volle bak; 800 feestgangers vulden de grote zaal in Tivoli Oudegracht tijdens de LiveBuild Afterparty. Ik was net een maand terug, na een jaar wonen en werken in Kameroen, en ik wist niet wat me overkwam. Wat een feest. Wat een mensen. Wat een energie. Dansfeestjes in Kameroen had ik dat jaar daarvoor genoeg gehad. Met de schouders schuddend in de Kameroense polonaise bij de lancering of afronding van een project.

 

En nu neem ik afscheid. Maar gelukkig ben ik nog niet uit gedanst.

 

Het past niet bij LiveBuild om over onszelf te praten, van hoe leuk en goed we zijn. Maar ik vind het nu een goed moment om daar voor één keertje een uitzondering op te maken. Ik vind LiveBuild een geweldige club. En hoe meer ik erover vertel aan andere mensen die werken bij bedrijven, bij gemeenten, bij zorginstellingen, des te meer krijg ik door hoe uniek LiveBuild is.

 

Ken je die momenten dat je geroerd om je heen kijkt en dat je je even buiten de situatie zelf voelt staan, alsof je er zelf niet bij bent? Zulke momenten heb ik de afgelopen jaren regelmatig ervaren, zowel in Kameroen als Nederland. Met een brok in mijn keel bij de aanblik van grote groepen mensen die hun stinkende best doen om iets moois neer te zetten. Bij het ervaren van het enthousiasme om zich in hun vrije tijd in te zetten voor een ander.

 

Het was heus niet allemaal rozengeur en maneschijn. Soms waren er incidenten, geregeld waren er financiële uitdagingen of misten we focus. Vaak waren we zelf oorzaak van de hoge druk, verblind door onze eigen idealen en ambities. En we maakten fouten.

 

Maar tsjonge, wat heb ik veel geleerd. Over sociaal ondernemen, over het werken met vrijwilligers, over het communiceren op grote afstand met een andere cultuur, over het opzetten van business cases, over financieel management, over het produceren van events, over de wereld van fondsen en donaties, over verzekeringen en bankzaken.

 

En bovenal, wat heb ik veel geleerd van jullie! Van jullie veerkracht, van jullie talenten, jullie eerlijkheid, jullie humor, jullie kennis en jullie positieve mindset. Dat neem ik de rest van mijn leven mee. Niet voor niets hoor ik van veel mensen die nietsvermoedend ons kantoor of onze evenementen bezoeken: “Jeetje, wat een energie en sfeer hangt hier, ik kwam helemaal blij en opgeladen thuis!”.

 

Ik startte bij LiveBuild als een idealist die enigszins teleurgesteld kon raken als de wereld niet totaal verbeterde, en daardoor ook enigszins blind was voor al het kleine en goede initiatief dat er is op de wereld. Nu, vijf jaar later, ben ik een idealist die oog heeft voor de kleine stappen die we kunnen zetten. Door goed te doen waar je goed in bent. Door een deel van jouw tijd en energie in te zetten voor een ander. Of dat dit nu voor je familie, buren, vrienden of voor iemand ver weg – in Kameroen – is, dat maakt niet uit.

 

Wat een geweldige club laat ik achter als directeur. En wat mooi dat ik een ‘doorstart’ kan maken als vrijwilliger. We zetten een volgende stap waarbij sterke teams van betrokken en bevlogen vrijwilligers met elkaar de volledige organisatie runnen. Spannend! Hoe kan dat ook anders; het blijft immers LiveBuild. Rustig vaarwater kennen we niet.

 

LiveBuilders, bedankt!

 


comment