Nieuws | Protesten Kameroen deel 2: Dag van de Persvrijheid


03 / 05

Protesten Kameroen deel 2: Dag van de Persvrijheid

door

Persvrijheid

Vandaag is het 3 mei, de Internationale Dag van de Persvrijheid. En daar willen we graag even bij stilstaan. Want waar staat persvrijheid voor? Het is onderdeel van de vrijheid van meningsuiting. Zo zegt artikel 7.1 van de Nederlandse grondwet het volgende: ‘Niemand heeft voorafgaand verlof nodig om door de drukpers gedachten of gevoelens te openbaren, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet’. In Nederland vinden we deze vrijheid vaak vanzelfsprekend, maar dit is niet overal ter wereld het geval. Zo ook niet in Kameroen.

 

We schreven eerder over de protesten in Kameroen. Naar aanleiding van de aanhoudende protesten werd het internet in het Engelstalige gedeelte in Kameroen geblokkeerd. De reden die hiervoor door de overheid werd gegeven: er zou valse informatie worden verspreid via social media.

Geen internet

Drie maanden lang was er geen internet in het noord- en zuidwesten van Kameroen. Veel van onze partners zijn werkzaam in kleinere dorpen (waar het internet vaak al niet optimaal is) waardoor ze gelukkig weinig merkten van de blokkade en de onrust.

 

Emilia, onze projectcoördinator in Kameroen (maar ook andere partners) reisde regelmatig naar Douala. Daar was wel internet en zo kon ze ons updates te sturen over de voortgang van de projecten. Maar toch merkten we in Nederland dat de communicatie langzamer verliep dan normaal.

 

Veel Kameroense bedrijven moesten hun werkzaamheden staken of werden gedwongen naar grotere steden als Douala af te reizen waar wel internet was. De blokkade heeft een grote invloed gehad op de (digitale) economie. Hierdoor is er op meerdere fronten veel geld verloren gegaan.

Eigen initiatief

Gelukkig kwamen er snel initiatieven en campagnes op gang zoals #Bringbackourinternet om het internet terug te krijgen. Vorige week schreven we dat dit geholpen heeft en het internet inmiddels terug is in het noord- en zuidwesten van Kameroen.

Hoe nu verder?

Dat weten we niet. De overheid geeft aan dat er weer internet is op voorwaarde dat het niet ‘misbruikt’ wordt voor het oproepen tot demonstraties. Gelukkig zijn er campagnes zoals #keepiton die zich met man en macht inzetten tegen deze internetblokkades. Het internet bewust afsluiten om zo mensen te controleren op wat zij doen en zeggen is een beperking van het recht van meningsuiting. Wij hopen dat dit niet nog een keer gebeurt en het internet ‘aan’ blijft.

 

We houden je op de hoogte.

 


Reacties gesloten