Blogs | Waar komt Koffie van LiveBuild vandaan?


06 / 04

Waar komt Koffie van LiveBuild vandaan?

door

We zijn dan wel lekker bezig de koffie uit Kameroen hier in Nederland aan de man en de vrouw te brengen, maar waar komt die koffie eigenlijk vandaan? Een korte sfeerimpressie van het land waar de koffieplanten groeien.

 

De weg slingert door een prachtig groen berglandschap. Watervallen duiken zo nu en dan het ravijn in. Soms kukelen ook mensen het ravijn in, doet een autowrak in de diepte vermoeden. Na een laatste bocht met een schitterend uitzicht over de Ndop vallei zetten we de afdaling in onderweg naar Kumbo. Kumbo ligt aan de ringroad, één van de mooiste gebieden van Kameroen. Veel wegen om omhoog te komen en weer te dalen, alles is overweldigend groen.

 

Schotland in Kameroen

Het Noordwesten met zijn hoog- en graslanden heeft daarmee wel wat weg van Schotland en Ierland. De omgeving van Kumbo is relatief monocultureel. De voertaal is daarom nog het lokale Lamnso (de taal van de Nso). In tegenstelling tot Buea (onze “hometown”) waar in het dagelijks leven Pidgin en Engels de boventoon voeren door de komst van Kameroeners uit alle windstreken. Ieder z’n eigen taal.

 

Vredig Kumbo

Kumbo is de hoofdstad van het Nso Koninkrijk in het Noordwesten van Kameroen. Het vroegere Engelstalige Kameroen kent tegenwoordig twee regio’s: het Zuidwesten en het Noordwesten. Beide regio’s grenzen aan Nigeria en zijn voor Kameroense begrippen dichtbevolkt. Kumbo is erg vredig in vergelijking met andere Kameroense steden. Je kan er diverse kleine hotelletjes vinden en veel kleine markten en winkeltjes in de buitenlucht. Zo nu en dan valt de stroom uit. Op dit moment staat het regenseizoen op het punt van beginnen. Dit duurt tot en met augustus. Als de regen uit de hemel valt, komt het dagelijks leven tot stilstand en zijn de wegen onbegaanbaar.

 

Kerk in Kumbo Kameroen

 

Kumbo kent een uitgestrekt centrum. Er loopt één geasfalteerde weg door het centrum dat op 1800 meter hoogte ligt: Kumbo is all about climing up and climing down. De niet-verharde wegen zijn wel de wegen die je naar de mooiste uitkijkpunten over de stad brengen én bij de koffieboeren van Bafcoop (coöperatie van koffieboeren uit Kumbo). Lees hier meer over een sterke koffiesector in Kameroen.

 

Bijzondere omstandigheden

In het Noordwesten verbouwen de mensen al sinds jaar en dag alle groenten die je je maar kunt voorstellen. Door de grote hoogte (zo’n 1500 tot 2500 meter) is het hier koeler dan in het Zuidwesten. In combinatie met de vulkanische grond en goede regenval, zijn het ideale omstandigheden voor akkerbouw. Zo ook voor koffie en thee.

 

Koffieboer Kameroen op plantage

 

De plantages van de vele koffieboeren in Kumbo en omgeving zijn klein. Daarom zijn er veel boeren in de directe omgeving die naast boer ook bijvoorbeeld eigenaar zijn van een houthandel, een winkel in de stad of ze verbouwen andere gewassen. Hun koffieplantages liggen op steile hellingen en zijn zo’n 0,5 hectare tot maximaal 2,5 hectare groot. De koffieplanten hebben een groen bladerdek, wat het in combinatie met de schaduwbomen (vaak fruitbomen) vaak prettig toeven maakt tussen de koffiebomen.

 

Heden & verleden

De koffie werd begin van de twintigste eeuw geïntroduceerd door de Duitsers, die tot de Eerste Wereldoorlog ‘heersten’ over Zuidwestelijk en Noordwestelijk Kameroen. Rond de jaren dertig werd in Kameroen Arabica koffie ontwikkeld met oorsprong in Jamaica. Deze koffieplant deed het goed in de hooglanden van Kameroen. In de jaren vijftig werd de Java Arabica plant geïntroduceerd. De (opvolgers van de) Java koffieplanten zijn tot op de dag van vandaag de meest voorkomende in Kameroen.

 

Op het moment van schrijven bloeit de koffieplant. Allemaal witte knopjes die uitkomen en ongeveer een week bloeien. Ze vallen vervolgens van de plant en het binnenste van de bloem blijft over, wat later uitgroeit tot koffiebes. Zo schenkt dit vruchtbare landschap – dankzij de inzet en het talent van de koffieboeren in Kameroen – ons de heerlijke LiveBuild koffie.