Blogs | De Koffie Connectie: Vrijwilligerscentrale Utrecht


01 / 02

De Koffie Connectie: Vrijwilligerscentrale Utrecht

door

De Koffie Connectie zijn deze keer onze overburen van de Vrijwilligerscentrale Utrecht in de persoon van Judith Deynen. Bij de Vrijwilligerscentrale drinken ze al bijna een jaar Koffie van LiveBuild. Omdat een goede overbuur net zo belangrijk is als een verre vriend, wilden wij weleens weten wat ze daar aan de overkant van het water nog meer doen. En waarom ze voor de Koffie van LiveBuild hebben gekozen. 

 
Hoe drinken jullie je koffie het liefst?

Ik drink altijd alleen koffie als ik weet dat het goede koffie is. In zaken waar ze het handmatig maken. Ik drink hier op het werk filterkoffie, met opgeklopte biologische volle melk. Toen we hier nog geen Koffie van LiveBuild hadden bracht ik mijn eigen koffie en melk mee, biologisch, en ik heb mijn eigen pannetje en eigen kloppertje. Ik maak mijn eigen koffie en giet ‘m zelf op. En omdat ik weet dat mijn collega’s de koffie ook graag op deze manier drinken sta ik hier één keer per dag voor heel veel mensen koffie met opgeklopte melk te maken.

 

Wat doen jullie eigenlijk?

Wij doen hier alles op het gebied van vrijwillige inzet op stedelijk niveau. Waar we nu zitten is ook onze vacaturebank (prachtig pand aan de Bemuurde Weerd Oostzijde). Je kan online en persoonlijk contact zoeken om vrijwilligerswerk te vinden. Hier werken ook iedere dag vrijwilligers die samen met jou na kunnen gaan wat je wil, wat je leuk vindt en richting geven aan je zoektocht. Het leuke van de fysieke vacaturebank is dat we met je meedenken en je tegelijkertijd op andere ideeën kunnen brengen. Zo kun je bijvoorbeeld binnenkomen met het idee dat je iets met moeilijk opvoedbare jongeren wilt gaan doen en weer naar buiten gaan met een vacature voor vrijwilligerswerk met ouderen. Heel veel mensen hebben een vaststaand beeld van wat ze willen doen, maar er is zoveel meer dat ze niet weten.

 

 

We geven ook advies aan startende en bestaande initiatieven en organisaties. Bij een startend initiatief kunnen we bijvoorbeeld meedenken over de rechtsvorm die het beste bij je past, hoe werf je vrijwilligers en welke netwerken zijn er in de stad? Maar ook bestaande organisaties kunnen voor advies en ondersteuning aankloppen. We kunnen bijvoorbeeld meedenken over hoe je je vrijwilligers aan je kunt binden, hoe zit het met de verzekering en wat goed vrijwilligersbeleid is. We denken met ze mee waar je een vrijwilliger wel voor kan vragen en waarvoor niet. We doen ook aan promotie. Op stedelijk niveau proberen we vrijwillige inzet zo onder de aandacht te brengen.

 
Waarom hebben jullie voor Koffie van LiveBuild gekozen?

We proberen zo duurzaam mogelijk te zijn, en dan doelen we ook op de omgang met mensen. LiveBuild kwam bij ons met de vraag of we van hen de koffie wilden gaan afnemen. Jullie verhaal klinkt goed maar dat moet de koffie natuurlijk ook zijn. We zijn toen gaan proeven en iedereen hier was erg tevreden. Nu drinken we dus al een jaar jullie koffie.

 

Waar krijg je – behalve koffie – energie van

We krijgen energie als er heel veel mensen in Utrecht zich vrijwillig inzetten voor de stad en de mensen om zich heen, waardoor de stad eigenlijk nog mooier wordt. Daar krijgen wij als organisatie energie van!

 

Als jullie bedrijf een kopje koffie zou zijn, hoe zou die eruit zien en waarom?

Natuurlijk heeeeel divers hè! We zijn er voor alle Utrechters, of je nou één keer per jaar of iedere week kan. Iedereen kan bij ons een kopje koffie komen drinken, in zijn of haar eigen smaak.