Blogs | Onderwijs: wat is wijs?


10 / 02

Onderwijs: wat is wijs?

door

Carine woont van januari tot en met juni in Buea, Kameroen. Ze onderzoekt of LiveBuild Kameroen, net als LiveBuild Nederland, eigen inkomsten kan genereren. Haar bevindingen en ervaringen schrijft ze voor ons op. Dit is haar eerste blog. 

 

Als LiveBuild komen we niet langs om een watersysteem te bouwen om weer te vertrekken als het lintje is doorgeknipt. We denken mee over de aanleg, de impact op de omgeving en we proberen een community zoveel mogelijk van kennis en kunde te voorzien. De lokale partners onderhouden en managen de watersystemen, dragen de technische kennis over aan – door de community aangewezen – bewoners en binnen de dorpen krijgt de community training over sanitair en hygiëne. Zo blijft een community niet afhankelijk van ons of onze inzet en (minstens belangrijk) resulteert dit in minder ziekte en een lager sterftecijfer.

 

School in Ntisaw, Kameroen

Leerlingen in een nieuw klaslokaal

 

In ieder dorp verloopt de samenwerking binnen de projecten weer anders, maar er is altijd sprake een lokale organisatie met bijbehorende instituties. Ook zijn er mensen nodig die het project uiteindelijk moeten (en vooral willen) uitvoeren, die over de juiste kennis en competenties beschikken.

 

Schoolbord support van LiveBuild

Bord voor support van LiveBuild

 

Een goed voorbeeld is het dorp Kake II. Hier is een watercommissie aangesteld die het watersysteem managet dat is gerealiseerd in het dorp. James Ewane is voorzitter van deze commissie. Daarnaast is hij één van onze vaste fotobloggers en brengt hij de voortgang van het Kake II project letterlijk in beeld met zijn foto’s. James gebruikt zijn talent dus niet alleen voor zijn voorzitterschap, maar zet zich ook in als fotograaf voor LiveBuild. En dat is nu precies waar we als LiveBuild in geloven; iedereen heeft de kracht om het leven van zichzelf en van anderen te verbeteren.

 

Oud schoolgebouw Kameroen

Oud schoolgebouw dat vervangen wordt

 

We willen blijven investeren in het talent, de kennis en competenties van mensen zoals James. Talentontwikkeling is de sleutel binnen al onze projecten. Zonder talentontwikkeling geen duurzame projecten. En op dit punt wringt het bij onze onderwijsprojecten.

 

Juist binnen onze onderwijsprojecten krijgt talentontwikkeling niet zo makkelijk vorm. Dit komt deels doordat onderwijsprojecten de meer klassieke weg van ontwikkelingssamenwerking volgen: we bouwen een school en geven een training aan docenten, maar daar houdt het op. Ook van grote invloed is de overheid, die een belangrijke partner is in het onderwijsveld. Hierdoor is het voor ons als LiveBuild lastig om onze rol te vervullen in het duurzaam versterken van de onderwijskwaliteit. Binnen onze onderwijsprojecten is er daardoor te weinig ruimte voor de LiveBuild aanpak (zoals binnen onze waterprojecten). Onze projectcoördinator in Kameroen, Emilia, verwoordde het mooi: we voeden onze waterprojecten volwassen en duurzaam op, maar onze onderwijsprojecten blijven afhankelijke kinderen.

 

Suggestion box

‘Suggestion box’ voor ideeën

 

Werken bij en met LiveBuild betekent werken aan gelijkwaardigheid en onafhankelijkheid door middel van talentontwikkeling. De grote vraag is of we dat uiteindelijk ook binnen onze onderwijsprojecten kunnen realiseren. Een veelomvattende vraag die ons bezighoudt, en waarmee we kritisch naar onszelf en ons werk blijven kijken.

 


comment