Blogs | Kopje Koffie? Een Sociaal Leermomentje


20 / 05

Kopje Koffie? Een Sociaal Leermomentje

door

De derde bootcamp binnen LiveBuild is gericht op sociaal ondernemen. In het bijzonder over het koffie project. Om de beginfase te ondersteunen en meer mensen in Nederland bij ‘Koffie van LiveBuild’ te betrekken, worden we door een tiental bootcampers ondersteund! Henrike verteld over de eerste sessies.. “Mijn dagelijkse bakkie pleur was nog nooit zó ingewikkeld.”

 

Alles begint met een bakje koffie

Vooral op een zaterdagochtend om half elf. Gelukkig komen we geen koffie tekort bij deze Bootcamp; Tim en Mieke zorgen voor een niet-aflatende stroom Koffie van LiveBuild om iedereen bij de les te houden. Samen met Renée, Aranka, Michel, Simon, Janneke, Roos, Tom, Corien en Karen zijn we de afgelopen maand bezig geweest die koffie wat beter te begrijpen.

 

Koffie is ingewikkeld. Er drijft een gigantische markt op – naast olie is koffie het meest verhandelde goed ter wereld. Helaas werkt die markt vaak niet in het voordeel van bijvoorbeeld de boeren die de koffie verbouwen. Daarnaast levert de ongebrande koffieboon veel minder op dan zijn gebrande broertje en wordt een groot deel toegevoegde waarde buiten het land van herkomst gecreëerd. In Kameroen begint de dag dan ook niet met een bakje eigen oogst.

 

Denken over sociale(re) oplossingen 

Deelnemers aan deze Bootcamp kunnen bijdragen aan het verbeteren van deze situatie en daarnaast leren over sociaal ondernemen. We lopen alle stappen van het proces af. Zo komen de dames van de Cactus Company (‘want we willen dat het prikkelt’), die zelf net hun eigen bedrijf hebben opgezet, vertellen wat een sociale onderneming eigenlijk inhoud. Met de jongens van Jonge Honden kijken we ook naar marketing en vragen we ons af wie de klant is en hoe we die gaan bedienen. In groepjes werken we aan onderwerpen zoals de productie in Kameroen, certificering en verkoop. Ik ga zelf aan de slag met alles wat met Kameroen te maken heeft.

 

Jongen Honden aan het woord

 

Naast dit alles krijgen we de kans te praten met Hayo van Kawa Koffie, die elke ochtend met zijn koffiefiets op het Jaarbeursplein te vinden is. Hij worstelt met een aantal vraagstukken die ook voor de Koffie van LiveBuild relevant zijn. Hoe moet je bijvoorbeeld omgaan met de achterdocht voor gecertificeerde producten? En hoe vind je de balans tussen idealisme en ondernemen?

 

En oh ja, de smaak

Je zou het bijna vergeten, maar naast het sociale element is het ook wel tof als de koffie een beetje lekker smaakt. Zelf drink ik koffie vooral op mijn werk, uit de automaat, met een grote plens sojamelk. Of decafé. Niet echt de manier waarop Wilco Admiraal (ook wel bekend als de Independent Barista) het graag ziet. Hij komt ons trainen om koffie eens een keer écht te proeven, en met een beetje geluk ook goede koffie te kunnen herkennen.

 

Independent Barista bij LiveBuild

 

We gaan dan ook een middagje ‘cuppen’ – het is onschuldiger dan het klinkt. Drie kopjes koffie naast elkaar, en proeven maar. Een kopje koffie op zichzelf smaakt niet zo snel naar frambozen, maar naast een koffie die wat meer smaakt naar tabak kun je het er misschien wel uithalen. Het proeven gaat blind, dus we kunnen met bijna wetenschappelijke zekerheid zeggen dat de koffie van LiveBuild als ontzettend lekker wordt beoordeeld!

 

Al met al weer een zeer geslaagde bootcamp die zeker voor herhaling vatbaar is. Wil je op de hoogte blijven en de volgende keer ook een keer meedoen met een bootcamp van LiveBuild? Blijf ons dan volgen!

 

 


comment