Blogs | Carine in Kameroen: schuren op gospel en flauwvallen op muziek


27 / 06

Carine in Kameroen: schuren op gospel en flauwvallen op muziek

door

Carine woont van januari tot en met juni in Buea, Kameroen. Ze onderzoekt of LiveBuild Kameroen, net als LiveBuild Nederland, eigen inkomsten kan genereren. Haar bevindingen en ervaringen schrijft ze voor ons op.

 

Het einde van zes maanden Kameroen is in rap tempo dichterbij gekomen. Ik heb me de afgelopen weken bezig mogen houden met heel wat verschillende dingen en mooie en fascinerende inzichten opgedaan. In deze blog drie bijzondere inzichten van een whiteman.

 

Schuren op Gospel

Ik schreef al eerder over God en het uitbundige geloof van een ieder. Het mooie is dat eigenlijk iedereen het geloof van de ander respecteert, ongeacht wat voor geloof het is. Dat maakt dat je in het openbaar makkelijk over God kunt spreken. Tijdens vrijwel iedere busreis begint wel iemand te preken en wordt zijn of haar verhaal regelmatig bevestigd door een amen van een medereiziger. Ik heb meerdere keren naast iemand in een taxi gezeten die hardop een psalm begon te zingen. En ga je naar een bar, verbaas je dan niet wanneer mensen uitdagend staan te ‘schuren’ op een gospelnummer.

 

Carine in Kameroen kerk spreuk

 

Vrouwelijke Whiteman

Hoewel ik niet de enige blanke ben hier in Buea, ben ik nog wel een uitzondering. Dat blijft wennen. Vrijwel altijd opvallen, anders zijn en aandacht krijgen. Kinderen die whiteman naar me roepen is soms nog wel grappig. Volwassenen die hey white of la blanche roepen vind ik al minder grappig. En ik ben nog steeds verbaasd wanneer er auto’s naast me stoppen of mensen hun erf af komen snellen om me aan te spreken. Vrijwel altijd met het verzoek om mijn telefoonnummer, omdat ze ofwel iemand zoals mij graag als vriend willen hebben ofwel omdat ze op zoek zijn naar geld voor hun NGO of ander goede doel.

 

Carine in Kameroen whiteman

 

Ik ga de discussie wel eens aan dat kleur niet de reden zou moeten zijn voor een vriendschap of dat ik zelf ook op zoek ben naar geld. Maar of ik dat nu als grap doe of serieus, het komt meestal niet helemaal aan. Soms moet ik mijn best doen om me er niet aan te irriteren, aan de nog best positieve aannames die mensen er op nahouden bij het zien van een blanke. Ik realiseer me op dat soort momenten vaak hoe ontzettend vervelend het moet zijn als die aannames met betrekking tot je kleur vooral negatief van aard zijn. Ook de kleur van de recente discussies rondom Sylvana en Typhoon verandert in deze context.

 

Flauwvallen op muziek

Na de morele inzichten ook nog een laatste ‘welk tasje past het beste bij mijn nagellak’ belevenis: één van de waarschijnlijk nieuwe activiteiten van LiveBuild in Kameroen is het organiseren van events. En om bekend te worden in de markt van events, moet ik uiteraard regelmatig op stap. Zo ben ik naar een concert geweest van Wizkid en Stanley Enow (respectievelijk een Nigeriaanse en een Kameroense rapper). Ik heb nog nooit zoveel mensen flauw zien vallen als daar, omdat ze letterlijk helemaal uit hun dak gingen op de muziek.

 

Ook heb ik een vijfdaags filmfestival bezocht waar ik welgeteld nul films heb gezien, maar wel lekker heb gedanst. Sinds mijn verblijf hier heb ik niet eerder zoveel mooie vrouwen gezien met fantastische galajurken en bijzonder hoge hakken. Je begrijpt dat na deze avond een kleine aanvulling op mijn garderobe broodnodig was..

 

Carine in Kameroen Yaounde

 

Ik ben naar een filmpremière geweest van een film die hier in Buea is geproduceerd. Het bleek bijzonder om op het filmdoek mensen te zien zoenen, die je in het dagelijks leven op straat tegenkomt: bij iedere nieuwe zoenscène ging er een luid gejoel door de zaal. Hoewel de film om 19.00 uur zou beginnen waren wij nog ruim op tijd toen we om 20.30 uur de zaal binnenwandelden (welke overigens op de tweede verdieping van een winkelcentrum was). Wel voelde het wat vreemd om daar ’s avonds rond te lopen, aangezien er in het hele winkelcentrum nog geen winkel te bekennen was.

 

Benieuwd naar wat Carine nog meer in Kameroen doet? Eerder schreef ze al over de beëindiging van het LiveBuild Experience programma en maakte ze een fotoblog waarin ze verschillende huisdieren aan ons voorstelt.