Blogs | ‘Koffie van LiveBuild’ bijna in Nederland


24 / 06

‘Koffie van LiveBuild’ bijna in Nederland

door

‘Koffie van LiveBuild’ bijna in Nederland

De lange leerzame weg van Kumbo naar Utrecht

 

Het zijn spannende tijden voor ons. Ruim 4.250 kilo koffie is onderweg van de hooglanden rond Kumbo naar de lage landen. Met de verkoop van deze koffie in Nederland werken we de komende jaren in Kameroen naar een sterke en meer lokaal opererende koffiesector. De ‘Koffie van LiveBuild’ arriveert over enkele weken in Utrecht. Deze ‘direct trade’ ging niet zonder slag of stoot. Een verslag.

 

De afgelopen maanden hingen we dagelijks aan de telefoon met Maimo Jacobs. Hij is manager van de lokale koffieboeren coöperatie waar we mee samenwerken. Soms wel twee tot drie keer per dag. Doel is de verscheping van de koffie uit Kameroen naar Nederland.

 

De koffie is tussen begin december en eind februari geoogst. De boeren wassen, ‘pulpen’ en drogen de koffie. Vervolgens brengt de coöperatie het van de boeren naar de plaatselijke ‘molen’. Bij deze molen halen ze de laatste vliesjes van de koffie en selecteren ze de koffiebonen op maat. Vanuit de molen brengt de coöperatie onze koffie naar de havenstad Douala. De koffie ligt nu in de haven in afwachting van de laatste formaliteiten. Deze laatste formaliteiten blijken echter niet zo eenvoudig te zijn.

 

IMG_2705

 

We verzamelen verschillende licenties en handtekeningen. Ook kiezen we het schip die de meeste effectieve route vaart naar Nederland. Althans dat proberen we, want we kunnen pas kiezen op het moment dat alle andere formaliteiten zijn afgerond. We schakelen dagelijks met verschillende organisaties in Nederland én Kameroen.

 

Een greep uit de acties van de afgelopen weken: Er moet een quality check plaatsvinden, we hebben handtekeningen nodig uit de hoofdstad van het Ministerie van Financien, we worden verplicht lid van allerlei instanties en verenigingen, we selecteren de juiste transportbedrijven, we laten de koffiezakken op de juiste wijze bedrukken en zoeken de juiste export bedrijven. Hoewel we met veel lokale partners werken, is één van de hordes in dit eerste jaar het vooraf verkrijgen van de juiste informatie. Dit project leert ons en onze partners in Kameroen veel over de wijze van handelen tussen twee landen.

 

De orde van de dag wordt bepaald door de mensen die tijd voor je hebben, of juist geen tijd. Zaken kunnen we één voor één regelen en verlopen zelden parallel. Kameroen laat zich dan ook niet leiden door deadlines in Nederland: Koffie van LiveBuild sluit gewoon achter aan in de rij. Logisch, en maar goed ook. Het gevolg is wel dat de koffie niet in juni in Nederland is zoals we in eerste instantie hoopten en communiceerden. Augustus lijkt zeker haalbaar. Maar met een slag om de arm. Dat begrijp je vast.

 


comment