Blogs | Voluntourism? Nee! Vrijwilligers? Ja!


11 / 12

Voluntourism? Nee! Vrijwilligers? Ja!

door

Voluntourism, we hebben er niet zo lang geleden een blog over gepost. Onlangs publiceerde One World een artikel: ‘De vrijwilliger verdient geen schandpaal’. Daarin vertelde adjunct-hoofdredacteur van One World Lonneke van Genugten dat we moeten stoppen met het belachelijk maken van westerse vrijwilligers.

 

Na je eindexamen een jaar ‘ertussenuit’. Vrijwilligerswerk in een weeshuis in Cambodja of Peru of in een opvangtehuis in Guinee, het doet soms meer kwaad dan goed. Dat kan voorkomen worden door je als vrijwilliger goed te verdiepen in het werk dat je gaat doen en bij welke organisatie. Zo voorkom je dat je collateral damage veroorzaakt en dat je ongewild en onbewust bijdraagt aan het in stand houden van kwalijke situaties. Daarin probeert onze organisatie ook zo veel mogelijk te helpen. Ons LiveBuild Experience programma biedt geen vrijwilligerswerk in weeshuizen aan, maar projecten in samenwerking met onze partners. We kennen deze partners en vertrouwen ze, daarmee voorkomen we onder andere dat we ‘meehelpen’ aan louche praktijken. We leren de achtergrond, studie en werkervaring van onze vrijwilligers kennen en matchen ze met een van onze partnerorganisaties. Dit komt beide partijen ten goede: de partnerorganisatie in Kameroen en de vrijwilliger.

 

De diepgewortelde, maatschappelijke problemen zoals armoede en uitbuiting in ontwikkelingslanden zijn echter niet op te lossen door westerse jongeren te bannen. Zo kan vrijwilligerswerk juist ook veel goed doen en dat begint bij de vrijwilliger zelf. Door met eigen ogen te zien hoe de problematiek in elkaar zit, door te merken dat mensen daar soms helemaal niet zitten te wachten op jou als reddende engel. De impact van de vrijwilliger ter plaatse hoeft niet zo groot te zijn, maar de band blijft. Zo worden vrijwilligers na afloop vaak ambassadeur voor het project en worden vrienden en familie ook overtuigd door hun ervaringen. Die persoonlijke ontmoeting in een ontwikkelingsland, die zorgt voor inspiratie. Ook dit willen wij meenemen in onze organisatie: Kameroen verandert de vrijwilliger, de vrijwilliger niet zozeer Kameroen. Dat proberen wij te realiseren door voorbereidingstrainingen te organiseren zodat vrijwilligers erop voorbereid zijn dat ze niet als ‘de westerse hulpverlener’ aan de slag gaan.

 

Vrijwilligers verdienen inderdaad geen schandpaal. Maar er moet van tevoren wel goed over worden nagedacht over wat je gaat doen: let erop dat je het project, het land, de cultuur en de mensen geen kwaad doet of schade aanbrengt zoals lokale banen inpikken. Denk goed na over je eigen kwaliteiten als vrijwilliger, zo kun jij je kracht ten volle benutten en kan de lokale bevolking dat ook!